Archive | Recensioner

Glad midsommar önskar psykodynamiskt.nu!

Posted on 23 June 2017 by Psykodynamiskt

IMG_5198

Den här våren har det varit lite färre inlägg på bloggen än vanligt. Vi har på olika sätt engagerat oss i Socialstyrelsens förslag till riktlinjer för depression och ångest och bland annat skrivit ett långt remissvar där vi går igenom det vetenskapliga underlaget. Under våren och försommaren har det dock kommit en hel del spännande forskning som vi ser fram emot att sammanfatta till er i höst!

Varför inte så länge ägna sommaren åt att passa på att läsa lite psykodynamisk teori? Vår sommarpresent blir ett boktips (för den som inte ser bilden tillräckligt tydligt är boken alltså “Psychodynamic perspectives on conflict, av Christian, Eagle och Wolitzky, från 2017!)

På snart återseende!

Jakob och Karin

Kommentarer (0)

Tags: , , , , , , , ,

Boktips: Affektfokuserad psykodynamisk terapi

Posted on 24 May 2015 by Jakob Mechler

apdtstörre

En efterlängtad och välbehövd svensk introduktion

Affektfokuserad psykodynamisk psykoterapi är en metod med växande forskningsstöd (Abbass et al., 2014; McCullough, 2009; Lilliengren et al., in press). Gemensamt för de olika affektfokuserade metoderna är att man har en ambition att vara så effektiv som möjligt, det vill säga att terapins längd inte anses ha ett egenvärde och så snabb lindring som möjligt är önskvärd. Vidare ses affekter som centrala, meningsbärande enheter och man arbetar efter grundantagandet att psykisk ohälsa uppstår när vi undviker smärtsamma affekter som förknippats med ångest.

Med tanke på det växande intresset för affektfokuserad psykodynamisk terapi är det förvånande att det inte funnits någon lättillgänglig introduktionsbok på svenska, förrän nu! Tidigt i våras släpptes den första svenska boken om affektfokuserad psykodynamisk psykoterapi, på Natur och Kultur. De sex författarna är verksamma kliniker och forskare. Många av dem undervisar på olika universitet.

Tidigt i våras släpptes den första svenska boken om affektfokuserad psykodynamisk psykoterapi

Boken inleds med en teoretisk och historisk genomgång, man inleder med att gå igenom basaffekterna, reder ut lite begreppsförvirringar som ofta uppstår, samt ger en tydlig historisk genomgång kring hur den här specifika inriktningen inom psykodynamisk psykoterapi växt fram.

Därefter kommer ett kapitel som fokuserar på neuropsykologiska aspekter av det affektfokuserade arbetet för att sedermera gå in mer på det praktiska hantverket. Genomgående finns kliniska vinjetter där författarna tydliggör interventioner och teoretiska spörsmål. Primärt kan boken sägas utgå ifrån Leigh McCulloughs affektfobiterapi. Det är bland annat hennes anpassning av Malans trianglar som man refererar till. Vidare finns influenser av AEDP (Accelerated Experiential Dynamic Psychotherapy; Fosha) samt ISTDP (Intensive Short Term Dynamic Psychotherapy; Davanloo). Boken är på så sätt ett sympatiskt ihopkok av flera olika inriktningar, vilket väl också är rimligt i en introduktionsbok. Man påtalar då och då olika skillnader mellan de olika inriktningarna, men går aldrig i närmare på dem. På ett sätt blir det kanske lite otydligt då det ändå finns skillnader mellan inriktningarna, men samtidigt undviker man vad Freud kallade för der Narzißmus der kleinen Differenzen.

 Primärt kan boken sägas utgå ifrån Leigh McCulloughs affektfobiterapi.

Boken är lättläst och enkel att ta till sig och utgör på så sätt en god introduktion till affektfokuserad psykodynamisk terapi. Stundtals kan den dock kännas något för kort. Det är tydligt att författarna är förankrade i den affektfokuserade litteraturen och att de har mycket att ge. Som läsare hade jag – som man nästan alltid gör – önskat mer kliniskt material. De olika vinjetterna är mycket bra och tydligt skrivna, men för att riktigt utförligt mejsla ut det kliniska arbetets detaljer hade de i flera fall gärna fått vara längre. Personligen hade jag också gärna sett att man använt psykodynamiska begreppsbeskrivningar som överföring och motöverföring, men författarna motiverar samtidigt väl varför de istället väljer att beskriva sådana teoretiska konstrukt i allmänna ordalag.

Mindre invändningar till trots är boken välskriven och intressant. Inte minst inledande kapitel som förtjänstfullt beskriver den affektfokuserade terapins utveckling.  Personligen uppskattade jag speciellt kapitlen om grundprinciper för affektfokuserat psykoterapiarbete samt om försvar. Man får hoppas att den här boken endast utgör ett startskott och att författarna kommer att gå vidare med kommande böcker. Kanske är då tiden mogen för mer specialiserade böcker inom området nu när en tydlig introduktionsbok finns som kan ligga till grund för en kommande generation affektfokuserade dynamiker.

Kommentarer (0)

Psykodynamiskt.nu:s julklappslista 2014

Posted on 19 December 2014 by Psykodynamiskt

photo: Doug Wheller

photo: Doug Wheller

Är du en av oss som är sent ute med julklapparna? Eller vill du kanske fylla på den egna julklappsskörden något i mellandagarna? Här kommer psykodynamiskt.nu:s årliga julklappslista med våra bästa tips!

För den som vill diagnosticera såväl sig själv som övriga familjemedlemmar under helgerna

opd21

Operationalised Psychodynamic Diagnostics (OPD-2) möjliggör forskningsbaserad psykodynamisk diagnostik. En solklar julklapp? Jawohl! (adlibris / bokus, för den som vill läsa mer om OPD finns Erik Hammarströms sammanfattning här)

Till den okänslige morbrorn

mentaliseringsboken

Mentaliseringsboken av Per Wallroth

På ett enkelt och vardagsnära sätt presenterar Wallroth mentaliseringsbegreppet för allmänheten. För släktingen som är van att trampa på i ullsockar kan denna pärla utgöra ett genuint julmirakel. (adlibris / bokus)

Till den kulturintresserade

den-lomska-barnboksforfattaren-tove-jansson-och-muminverkets-metamorfoser

Den lömska barnboksförfattaren : Tove Jansson och muminverkets metamorfoser av Agneta Rehal-Johansson

Lär känna muminfamiljen och Tove Jansson på djupet – mumin sett genom psykoanalytiskt färgade glasögon. Rehal-Johanssons fäster i sin avhandling en psykoanalytisk blick på mumindalen och dess invånare. (adlibris / bokus)

Till den barnkäre som vill ha koll på läget

what works for

What Works for Whom? A Critical Review of Treatments for Children and Adolescents, Second Edition

Rykande färsk från oktober i år är denna nya utgåva av detta referensverk innehållandes det mesta du behöver veta om forskning på behandling av barn och ungdomar. Peter Fonagy är huvudförfattare (adlibris / bokus).

Till den nyfödde psykoanalytikern

freud doll

Det skall böjas i tid, det som krokigt ska bli. Ge släktens nyaste tillskott en rejäl skjuts på vägen med denna Freud-mjukisdocka, och varva barnramsorna med högläsning av originalverken – på tyska såklart (philosophersguild.com) .

Med detta sätter vi punkt för 2014, god jul och gott nytt år – vi ses 2015!

Kommentarer (0)

Psykodynamiskt.nu:s julklappslista 2013

Posted on 21 December 2013 by Psykodynamiskt

Är du en av oss som är sent ute med julklapparna? Eller vill du kanske fylla på den egna julklappsskörden något i mellandagarna? Här kommer psykodynamiskt.nu:s årliga julklappslista med våra bästa tips!

Till: den där kompisen som vill lära sig mer om psykologi, eller kanske till den där psykologkollegan som vill lära sig mer om anknytningsteori, eller kanske till dig själv för att fräscha upp anknytningsteorin och utvidga perspektiven lite ytterligare. 

Själv och tillsammans – om anknytning och identitet i relationer.
Av Tor Wennerberg.

wennerberg_sjalvochtillsammans_OMSLAG

 

Vi har skrivit mer om boken här.

http://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=9127132366
http://www.bokus.com/bok/9789127132368/sjalv-och-tillsammans-om-anknytning-och-identitet-i-relationer/

 

Till: barnpsykologen som vill lära sig mer om mentalisering, eller till mentaliseringsnörden som vill lära sig mer om arbete med barn 

Mentalizing in child therapy
Av Verheugt-Pleiter, Zevalkink & Schmeets.

Den här boken har några år på nacken men rekommenderas varmt för den som vill fördjupa sig i mentaliseringsteori i arbetet med barn och föräldrar. Boken belyser både teori, bedömning av såväl barn och föräldrar som terapeutiska interventioner. Flera kliniska exempel gör boken tydlig och spännande att läsa.

http://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=1855755815
http://www.bokus.com/bok/9781855755819/mentalizing-in-child-therapy/

 

Till: den forskningsintresserade.

Bergin and Garfield’s Handbook of psychotherapy and behaviour change.
Av Michael J. Lambert

Denna tegelsten ges ut i nya utgåvor med några års mellanrum. För den som är intresserad av forskningsläget gällande psykoterapi är detta en guldgruva. I de olika kapitlen får vi en överblick av forskningen inte bara på olika terapiformer men också avseende vissa aspekter av terapi. I flera utgåvor har den psykodynamiska psykoterapin lyst med sin frånvaro, men gissa vad! I den senaste utgåvan från i år finns det ett avsnitt om psykodynamisk psykoterapi skrivet va Barber, Muran, McCarthy & Keefe. De har inte bara satt sig in i forskning på verksamma mekanismer i psykodynamisk terapi utan även gjort metaanalyser på psykodynamisk psykoterapis effektivitet vid de vanligaste psykiatriska diagnoserna. (PS: En bonus med denna bok är att om du bär med dig den överallt kommer du inte bara veta allt om psykoterapiforskning vid 2014:s slut, du kommer även att ha starka muskler!)

http://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=1118038207
http://www.bokus.com/bok/9781118038208/bergin-and-garfields-handbook-of-psychotherapy-and-behavior-change/

 

Till: klinikern.

Co-creating change: effective dynamic therapy techniques.
Av Jon Frederickson

 

co-creating-change

Jon Frederickson har arbetat med den här boken under en längre tid – och det märks! Boken är full av transkriptioner från verkliga terapisessioner och har ett tydligt fokus på psykodynamiska tekniker för att hjälpa patienter att se sina försvar och uppleva känslor som ligger där bakom. Dessutom får läsaren lära sig hur en på bästa sätt hjälper patienter som översvämmas av ångest samt hur och när vi bör lyfta upp motståndet i överföringen. Vi har recenserat boken här!

http://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=0988378841
http://www.bokus.com/bok/9780988378841/co-creating-change-effective-dynamic-therapy-techniques/

 

Till: Den sensationslystne.

Mannen som slutade ljuga – berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick
Av: Dan Josefsson

Mannen som slutade ljuga – berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick

De flesta psykologi- eller psykoterapiintresserade har suttit klistrade framför höstens debatter om Sture Bergwall och hans psykoterapi på Säter. Här är Dan Josefssons omtalade bok.
http://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=9174612107
http://www.bokus.com/bok/9789174612103/mannen-som-slutade-ljuga-berattelsen-om-sture-bergwall-och-kvinnan-som-skapade-thomas-quick/

 

 

Till: Din kontorskamrat. Och dig själv.

Freudian Sips Mug


Hur har vi kunnat överleva tidigare vintrar utan denna mugg för tedrickande under mörka frostnätter? Det är oklart, men vi är säkra på att vi måste ha en nu!

http://www.gadgetsandgear.com/freudian-sips-mug.html

 

Med detta tar bloggen jullov. Vi vill passa på att önska er alla freudefull jul!

Kommentarer (0)

Tags: , , , , ,

Boktips: Själv och tillsammans – om anknytning och identitet i relationer av Tor Wennerberg

Posted on 19 December 2013 by Karin Lindqvist

wennerberg_sjalvochtillsammans_OMSLAG

För några år sedan gjorde Tor Wennerberg succé med boken ”Vi är våra relationer”. Sedan dess har han varit en auktoritet inom anknytningsteorin i Sverige. Nu har han kommit ut med en ny bok om anknytningsteori, denna gång med något annat fokus.

Mycket har skrivits om de negativa effekterna som kommer ur en otrygg eller desorganiserad anknytning, men Wennerberg vill med den här boken ge mer plats åt den trygga anknytningen och dess effekter på människan I boken diskuterar Wennerberg anknytningsteorin utifrån teorier om psykologisk differentiering, alltså hur vi balanserar våra grundläggande behov av närhet och distans i nära relationer. Enligt Wennerberg beskriver anknytningsteorin hur den mänskliga identiteten utvecklas i relationer och att dessa perspektiv väl kompletterar varandra.

En av bokens största styrkor ligger i Wennerbergs pedagogiska talang. Han presenterar anknytningsteorin och integrerar den med inte bara andra teorier om relationer utan även mentaliseringsteori och neuropsykologi. Han argumenterar sedan för dessa teorier utifrån ett evolutionärt perspektiv på ett sätt som får det att låta fullkomligt självklart. På ett sätt kan denna självklarhet möjligen också vara en av bokens svagheter. Stundtals önskar jag en vidare diskussion där möjliga andra perspektiv kommer in och de framlagda problematiseras.

Det är spännande med en bok som i så stor utsträckning tar upp hur anknytning tar sig uttryck i vuxenrelationer. När Wennerberg kopplar anknytningsteorin till Firestones teorier om fantasibindning tycker jag att det är som mest spännande. I slutet av boken får vi även en beskrivning utav Ekkers koherensterapi.

Wennerberg skriver själv att den primära målgruppen är personer som arbetar inom människovårdande yrken men att den även riktar sig till övriga intresserade. Detta gör att boken skiftar något i nivå – ibland kan den kännas en aning långsam men ofta bringar den nya perspektiv. Styrkan med detta är dock att de flesta sannolikt kan läsa boken med behållning.

För den som vill ha en översikt av anknytningsteori, forskning kring detta och hur anknytning tar sig uttryck i vuxen ålder är detta en utmärkt bok. Därtill är Wennerberg ett föredöme när det kommer till att beskriva psykodynamiska teorier på ett lättillgängligt och tydligt sätt.

 

Kommentarer (0)

Tags: , , ,

Recension: Co-Creating Change

Posted on 10 November 2013 by Jakob Mechler

co-creating-change

Frederickson har ett enkelt, tilltalande sätt att formulera sig vilket gör svåra koncept lätta att ta till sig.

Intensive Short-term Dynamic Psychotherapy (ISTDP) är en behandlingsform som alltmer vinner mark i Sverige. Det finns flera pågående så kallade core groups i Sverige och ledande terapeuter föreläser och handleder regelbundet i Sverige. Terapiformen, som till en början utvecklades av Habib Davanloo för patienter med högt motstånd på vilka sedvanlig terapi eller analys tycktes ha liten effekt på 1960-talet. Det har dock tagit tid för metoden att få fäste – en anledning kan tänkas vara att det saknats en vettig beskrivning av själva hantverket som terapin består av.

Patricia Coughlin har skrivit en introduktionsbok, men den är begränsad till övergripande drag och tekniker. Dessutom är den numer något daterad och innehåller inget om det ”graderade formatet”, det vill säga den anpassade form av ISTDP som används för fragila patienter med låg ångest- och affekttolerans. Nu har Jon Frederickson precis gett ut Co-creating Change – Effective Dynamic Therapy Techniques. Boken är uppdelad i tre delar: (1) Allmänt om tekniken i ISTDP, hur man etablerar ett fokus och vad man fokuserar på i behandlingen, (2) Det graderade formatet – behandling av fragila patienter och (3) behandling av patienter med mycket motstånd.

Borta är också en del av det traditionella språkbruket inom ISTDP, istället för ”pressure” talar Frederickson istället om ”invite” och han förklarar termer som ”head on collision with resistance” på ett sätt så att läsaren förstår vad det hela går ut på.

Boken är på knappa 500 sidor och formligen fullmatad med information. Framför allt så illustreras i stort sett alla principer med tydliggörande transkriptioner tagna ur riktiga terapier. Detta gör att man hela tiden känner sig nära materialet och verklighetens terapi. Frederickson har ett enkelt, tilltalande sätt att formulera sig vilket gör svåra koncept lätta att ta till sig. Borta är också en del av det traditionella språkbruket inom ISTDP, istället för ”pressure” talar Frederickson istället om ”invite” och han förklarar termer som ”head on collision with resistance” på ett sätt så att läsaren förstår vad det hela går ut på. Han går också grundligt igenom det graderade formatet och beskriver genomgående metoden på ett mycket sympatiskt sätt. ISTDP missuppfattas ibland som en väldigt aggressiv eller konfrontativ metod, men när man läser Fredericksons bok blir det lättare att förstå vad de olika interventionerna ämnar åstadkomma och vad som är rationalen bakom dem.

Trots den tekniska ansatsen känns boken inte distanserad eller ”kallt analytisk”.

Bokens största tillgång, dvs. dess omfattning och detaljrikedom, blir paradoxalt nog också dess svaga punkt. Det finns så mycket information att man som läsare lätt går bort sig. Som introduktion till ISTDP är möjligen Patricia Coughlins ”Intensive Short-term Dynamic Psychotherapy” fortfarande att föredra, men där saknas till exempel helt avsnittet om det graderade formatet vilket är avgörande för att kunna arbeta med många patienter. Fredericksons bok saknar nästan helt genomgång av bakomliggande teori. Här finns kortare avsnitt där han visserligen går igenom grundantaganden och förklarar hur man inom ISTDP ser på ångest, smärta och lidande, men i stort är det verkligen en bok som handlar om teknik. På det sättet är det också en unik bok inom den dynamiska foran där just teknik ofta är eftersatt i förhållande till teori. Trots den tekniska ansatsen känns boken inte distanserad eller ”kallt analytisk”. Tvärtom framstår Fredericksons högst strukturerade och tekniska ansats som djupt empatisk och fokuserad på att hjälpa patienten. Det är spännande att ta del av dessa personers inre resa och Fredericksons metodologiska ekvilibrism blandat med stort hjärta och engagemang.

Boken rekommenderas varmt till klinikern som vill fördjupa sig inom affektfokuserad dynamisk terapi, men även till den som är mer klassiskt inriktad. Avsnitten om ångest och försvar torde ge alla dynamisk kliniker ökad insikt i arbetet med patienter, inte minst patienter som har svårt att reglera affekter och som lätt översvämmas av ångest. Som komplement kan även Fredericksons filmer rekommenderas – de ger en tydlig bild av det praktiska hantverket som ligger bakom en god terapeutisk allians i mötet med det som är allra svårast att närma sig för patienten.

 

 

Kommentarer (4)

Psykodynamiskt.nu:s julklappslista 2012!

Posted on 11 December 2012 by Jakob Mechler

Så är det jultider igen och ett år har gått förbi sedan sist. Här kommer våra förslag på klappar att lägga under granen (eller att smyga ned i den egna julstrumpan när ingen ser)!

 

Till den ”insnöade” (HOHO!)
Handbook of Mentalizing in Mental Health Practice (2012)
A., W. Bateman & P., Fonagy

Vi ska inte ens göra anspråk på att ha läst hela boken, men vi är så fräcka att vi rekommenderar den helhjärtat ändå! Det är den mest extensiva boken som finns idag för dig som är intresserad av MBT i många skilda sammanhang. I boken får du både en utförlig genomgång av teorin om mentalisering samt specifika spännande områden där MBT kan användas vid t.ex. antisocial personlighetsstörning, trauma, ätstörning och vid begynnande borderlineproblematik hos ungdomar (där spännande studie är på gång!). Varje kapitel är väl förankrat i forskningen och skrivet av olika författare som är experter inom sitt respektive område.
(Till dig som primärt arbetar med barn finns Midgley & Vrouvas “Minding the child”!) (Adlibris/Bokus)

 

 

Till den klurige
From Classical to Contemporary Psychoanalysis: a critique and integration
M. Eagle (2012)

Eagle guidar med van hand läsare från Freuds klassiska idéer till mer sentida relationella teoretiker. Visst saknas här vissa teoretiska inslag, t.ex. neo-freudianerna och vissa objektrelationsteoretiker, men på det stora hela är det en verklig kunskapsskatt som Eagle delar med sig av. Inte minst är det givande att läsa hans teoretiska invändningar och frågeställningar! Vi har tidigare recenserat boken här. (Adlibris/Bokus)

 

 

Till en god vän
Make The Leap: A Practical Guide To Breaking the Patterns that Hold You Back
F. Silverberg (2005)

Självhjälpsbok med stöd i forskningen – bara en sådan sak! En psykodynamisk självhjälpsbok (!) som är beforskad med goda resultat vid såväl depression som GAD… nästan så man svimmar. Läsaren får hjälp att (1) se omedvetna mönster som bidrar till emotionella svårigheter, (2) Förstå dessa mönster, (3) Bryta dem och (4) vara på sin vakt för att inte fastna/återfalla i dem igen. (Amazon)

 

 

 Till någon du tycker om
Love’s executioner and other tales of psychotherapy
I. D. Yalom (1991)

Irwin Yalom är existentiell terapeut och författare till flera fantastiska böcker med fallbeskrivningar. I denna bok får vi följa Yaloms arbete med tio olika patienter. Det spelar ingen roll vilken terapiskola man är intresserad av, Yalom lämnar ingen oberörd. Här kombineras en kärlek till yrket som terapeut – och till klienterna, med en stor ödmjukhet. Yalom är generös med sina egna tankar, känslor och tillkortakommanden, och sprider lugn, värme och inspiration i terapeuthjärtan även under de kallaste vinternätter. (Adlibris/Bokus)

 

 

Till fashionistan/fashionisten
What time is it? It’s Freud-time!

Freudklockan klär var gentleman och lady’s vrist till våren! Se till att du äger en du också! (Roligaprylar.se)

 

Med detta tar vi och bloggen jullov och ser fram emot att återkomma 2013!

God Jul!

Kommentarer (6)

Tags: , , , , ,

Recension: Mentaliseringbaserad terapi – manual och bedömningsskala

Posted on 27 November 2012 by Karin Lindqvist

Karterud & Bateman – Mentaliseringsbaserad terapi: manual och bedömningsskala. Liber förlag.

Nu har det äntligen kommit en svensk översättning av Karterud och Batemans manual och bedömningsskala för mentaliseringsbaserad individualterapi.

Mentaliseringsbaserad terapi (MBT) är en psykodynamisk psykoterapiform med ett växande forskningsstöd. Nu har det äntligen kommit en svensk översättning av Karterud och Batemans manual och bedömningsskala för mentaliseringsbaserad individualterapi.

Detta är en mycket användbar och lättillgänglig bok både för den som är intresserad av att lära sig att arbeta mentaliseringsbaserat och troligtvis också för den som redan gör det. Manualen innehåller också en bedömningsskala för såväl trohet (adherence) som kvalitet (competence), med tydliga kliniska exempel på olika nivåer. Utifrån detta är boken även tänkt att vara möjlig att använda i handledning, och det finns också tips till handledare om hur de, utifrån manualen, kan ge återkoppling till terapeuter.

Varje punkt förklaras och exemplifieras kliniskt utifrån såväl hög som låg kvalitet från terapeutens sida.

Boken inleds med två kapitel om mentalisering och om mentaliseringsbaserad terapi. Sedan följer de 15 huvudteknikerna/interventionerna som utgör bedömningspunkterna på trohetsskalan. Varje punkt förklaras och exemplifieras kliniskt utifrån såväl hög som låg kvalitet från terapeutens sida. Boken avslutas med skalan för reflektiv funktion, RF-skalan, som är den skala vi skattar mentalisering utifrån.

För den som är ny på mentaliseringsområdet bör denna bok kanske kompletteras med en bok som mer utförligt diskuterar mentaliseringsteori och hur vi kan förstå patienter utifrån denna. Denna bok förklarar visserligen mentalisering på ett imponerande klargörande sätt på så pass få sidor, men den som på allvar vill förstå mentaliseringsteorin och grunderna till varför behandlingen ser ut som den gör kommer att behöva läsa mer än endast denna bok.

För den som dock har vissa grunder i mentaliseringsteori och nu vill brygga över till det kliniska arbetet rekommenderas denna bok varmt. Du behöver heller inte arbeta med MBT specifikt för att dra nytta av manualen, då författarna menar att mentaliseringsarbete kan användas som inslag i flera terapiformer, i olika hög utsträckning.

 

Hitta boken på Adlibris eller Bokus!

Kommentarer (4)

Tags: , , , , , ,

Gerhard Andersson, Eleonore Rydén och Göran Rydén på författarseminarium med Natur och Kultur

Posted on 14 November 2012 by Psykodynamiskt

Igår bjöd Natur och Kultur in till författarseminarium med författarna till två viktiga böcker som getts ut i år. Författarna i fråga var Gerhard Andersson, som gett ut boken “Psykologisk behandling vid depression” (som vi recenserat på bloggen här), och Eleonore och Göran Rydén, som gett ut boken “Komplexa fall inom psykiatrin”. Moderator var Carl von Essen, genalsekreterare vid föreningen Psykisk Hälsa.

Gerhard Andersson berättar att var femte kvinna någon gång i livet drabbas av depression. Statistiken säger att var tionde man drabbas, men antaligen är det många fler. Många har undrat varför Gerhard Andersson pratar om “psykologisk behandling” och inte om “psykoterapi” . Igår fick vi svaret på frågan, som är att han menar att psykoterapi är en bra beskrivning när personer träffas i ett rum och samtalar i behandlingssyfte. Ganska mycket av det som bedrivs behandlings- eller forskningsmässigt fungerar dock på andra sätt (t ex internetbehandling). Psykologisk behandling är ett bredare begrepp som innefattar dessa andra behandlingsformer också.

Vi får även korta presentationer av de metoder som Andersson presenterar i sin bok: Psykodynamisk terapi, emotionsfokuserad/humanistisk terapi, interpersonell terapi, beteendeaktivering, kognitiv terapi, samt acceptans och mindfulness. Andersson har varit med och utfört en av de större forskningsöversikterna över de olika behandlingsformerna vid depression, där man fann att alla är i princip lika bra (förutom, påpekar Andersson, möjligen ACT, där det ännu finns för få studier). Än så länge finns det dock många som inte blir friska, och vi vet ännu inte mycket om vad som passar vem – således finns det mycket arbete kvar att göra. När Andersson ändå får frågan om hur vi ska avgöra vilken patient som ska ha vilken behandling, men han ändå att vi bör gå på preferenser. Visserligen är det svårt att forska på vilken betydelse preferenser har, men det verkar ändå vara viktigt. Andersson tycker att vi bör arbeta för att tydliggöra för patienter vad de olika behandlingsmodellerna går ut på, så att de har större möjligheter att avgöra vad de tror att de själva skulle må bäst av. Detta, menar Andersson, är en av funktionerna med hans bok.

Eleonore och Göran Rydén menar att de skrivit sin bok lite som en pendang till böcker som Anderssons bok. Syftet har varit att skriva en lättläst bok som tillhandahåller en tankemodell för hur man kan arbeta med komplexa fall, och texten har till stor del vuxit fram utifrån samtal kring deras gemensamma erfarenheter utifrån psykiatrin. Eleonor Rydén berättar att hon tidigt fastnade för att arbeta med neuropsykiatriska tillstånd, medan Göran Rydén under lång tid arbetat med patienter med borderlineproblematik. Tillsammans började de diskutera vad som egentligen var likt och olikt vid dessa olika diagnoser.

Eleonore och Göran Rydén tar upp exempel på olika samsjukligheter och vad som blir problematiskt om man väljer att enbart fokusera utifrån en av patientens diagnoser, och därmed missar annat. Den stora frågan i dessa fall blir snarast var man bör börja någonstans, och hur och i vilken ordning man bör behandla de olika problemen. De menar att ju bättre vi kan beskriva patienter genom diagnoser och studier på olika tillstånd, desto bättre kan vi arbeta fram flöden för hur vi kan behandla dem.

Det är en trevlig kväll och den stora salen är nästan fullsatt. Vi tycker dock att det var lite väl trevligt. Den senare halvan av kvällen utgjordes av paneldebatt och frågor från publiken. Någon debatt uppstod dock aldrig, då några särskilt kontroversiella frågor aldrig togs upp. Det hade, för vår del, gärna kunnat hetta till litet! En något förvånande iakttagelse är också att en halvtimmes redogörelse från Rydén och Rydén om problemen samsjuklighet ställer till med gällande behandling och diagnostik utifrån DSM, inte leder till någon problematisering kring DSM:s användbarhet som den ser ut idag, varesig från författarna, moderatorn eller publiken.

Kommentarer (0)

Tags: , , , , , , , ,

Recension: Psykologisk behandling vid depression – Teorier, terapimetoder och forskning

Posted on 11 October 2012 by Jakob Mechler

Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi vid Linköpings Universitet och forskare vid Karolinska Institutet, har författat en viktig bok för framtida behandling av depression.

Andersson avslutar sitt förord med följande rader: ”Även om det finns mer att lära så vet vi mycket om hur depression yttrar sig och hur den går att behandla. Dessutom finns flera sätt att behandla!”

Merparten av diskussioner kring psykologisk behandling (eller psykoterapi) hamnar till slut i diskussionen rörande vilken terapimetod som egentligen är bäst och vilken sorts forskning som kan visa detta. Diskussionerna blir ofta låsta, inte sällan hetsiga och alltför många gånger onyanserat polemiska. Det är väl heller kanske inte så konstigt. I hjälpande yrken är vanmakten ibland påtaglig när man står inför en människa i behov av hjälp. Vi förlitar oss på våra respektive metoder och vill så klart att just vår metod skall vara något överlägsen andras. Inte sällan kan man skönja falangstrider värdiga vissa (oetiska) socialpsykologiska experiment där gruppindelningen blir så stark att klyftan mellan grupperna tycks helt omöjlig att brygga över. Det är därför Gerhard Anderssons senaste bok är viktig. Den utgör en balanserad, välskriven och tilltalande ödmjuk redogörelse för var vi står idag och vart vi måhända kan tänkas vara på väg.

Andersson avslutar sitt förord med följande rader: ”Även om det finns mer att lära så vet vi mycket om hur depression yttrar sig och hur den går att behandla. Dessutom finns flera sätt att behandla!”

Boken börjar med en kort genomgång av depressionsbegreppet, där Andersson diskuterar för- och nackdelar med psykiatrisk diagnostik. Därefter kommer ett kapitel om hur depression som sjukdom klassificerats, observerats och bedömts genom tiderna. Kapitlen är välskrivna om än i kortaste laget och kunde gärna fått innehålla mer av den kunskap Andersson besitter.

Ur ett dynamiskt perspektiv är det glädjande att Andersson väljer att på ett balanserat och nyanserat sätt redogöra för terapiformen. Han utgår ifrån Busch, Rudden och Shapiro (2004) vilken är en utmärkt välskriven och bra manual som främst kan sägas utgå ifrån ett modernt intrapsykiskt perspektiv. Problemet med att ha valt just denna text att utgå ifrån är att den inte är beforskad. Andra tänkbara alternativ hade kunnat vara den nyutvecklade Dynamic Interpersonal Therapy (Lemma, Target & Fonagy, 2011) som fått goda resultat i en pilotstudie och som nu prövas i en stor RCT i England. Där Busch et al. utgår ifrån en syntes av vad olika analytiska teoretiker tänkt i sin beskrivning av depression utgår Lemma et al. från vad som visats vara effektivt i andra manualiserade dynamiska terapiformer. Nåja, detta är en petitess i sammanhanget.

Andersson avslutar sitt kapitel med att fastslå att det dynamiska perspektivet har mycket att erbjuda vid behandling av depression utifrån det forskningsstöd som finns.

Andersson lyfter förtjänstfullt fram den utfallsforskning som genomförts på PDT vid depression. Bland annat presenteras hans egen forskning som visar på att PDT generellt har samma effekt som annan behandling vid depression (Cuijpers et al., 2008). Han pekar också på brister i forskningsunderlaget (bland annat mått på kostnadseffektivitet, effectivenessstudier inriktade specifikt vid depression, bristande kvalitet på studier). Andersson menar också att man inom den dynamiska terapin inte ägnat tillräckligt med tid åt att empiriskt belägga vilka dynamiska mekanismer som hänger ihop med depressionsfenomenet. Jämfört med vissa andra inriktningar stämmer detta uttalande, men det finns ändå forskning som till exempel visar på samband mellan skuld och depression (Green et al., 2012, som visserligen inte publicerats när boken skrivits) samt en hel del forskning som visar på samband mellan ilska och depression (se t.ex. Haddad, 2008, eller Busch, 2009 för en sammanfattning). När det gäller effectiveness (dvs. hur väl metoden fungerar i kliniska verkligheten) avseende specifikt depression har en alldeles nypublicerad pilotstudie visat att PDT har goda effekter vid depression (Connoly-Gibbons et al., 2012).

Andersson avslutar sitt kapitel med att fastslå att det dynamiska perspektivet har mycket att erbjuda vid behandling av depression utifrån det forskningsstöd som finns.

Bortsett från avsnittet om dynamisk terapi beskriver också Andersson Interpersonell terapi samt Emotionsfokuserad terapi – två behandlingar som ändå ligger förhållandevis nära den dynamiska skolan. IPT utmärker sig med en utmärkt evidens vid depression med flertalet randomiserade kontrollerade studier. Emotionsfokuserad terapi har skralare evidens vid depression och är i behov av fler studier.

Upplevelsemässigt undvikande/ affektivt undvikande tycks vara en punkt där olika teoretiska inriktningar konvergerar oavsett om de härstammar från pappa Freud eller Skinner

Av stort intresse är naturligtvis också avsnitten rörande de olika KBT-influerade terapiformerna! I mitt tycke är bokens kanske största förtjänst just att ett flertal teorier gås igenom under samma rubriker och med liknande upplägg. Detta gör att man som läsare får chansen att relativt snabbt sätta sig in i inriktningar andra än sin egen. Inte sällan raljeras det kring hur ”KBTare arbetar” eller för all del kring ”dynamiskt flum” utan att den som uttalar sig alls har någon egentlig aning om hur t.ex. beteendeterapin utvecklats eller om nyare inriktningar inom dynamisk teori och terapi. För mig personligen var det intressant att sätt mig in i tredje vågens KBT – ACT och Mindfulnessbaserad terapi.

I ACT tyckte jag mig se en del likheter med hur man t.ex. tänker inom modernare former av dynamisk korttidsterapi. Inte minst inom Davanloos ISTDP (och andra Experiential Dynamic Therapies) där man lägger stor vikt vid hur patienten försvarar sig mot olika känslotillstånd. Upplevelsemässigt undvikande/ affektivt undvikande tycks vara en punkt där olika teoretiska inriktningar konvergerar oavsett om de härstammar från pappa Freud eller Skinner.

Jag hoppas att Socialstyrelsen bifogar den här boken till nästkommande riktlinjer för att underlätta för beslutsfattare och undvika överdrivet rigitt tolkande av riktlinjer.

Det finns mycket att säga om Anderssons bok. Först och främst skall sägas att jag saknar en del referenser, men jag är likaledes övertygad om att det gäller vilken inriktning läsaren än har! Men skulle jag få välja några viktiga artiklar som jag saknar skulle jag först och främst välja Abbass et al., (2011) vars resultat tyder på att dynamisk korttidsterapi fungerar lika bra för patienter med samtidig personlighetsstörning. Nu står det under avsnittet kring samsjuklighet att man i vissa studier sett att samtidig personlighetsstörning modererar utfallet i mindre utsträckning vid KBT än andra psykologiska behandlingar, men den studie som Andersson refererar till är en studie som jämför IPT och KBT. Vidare saknar jag referenser eller resonemang kring dynamisk långtidsterapi och psykoanalys. Vidare hade jag gärna sett en mer utbyggd diskussion/resonemang kring terapeutiskt fönster.

Men på det stora hela är dessa invändningar av mindre vikt. Till dig som söker handfast vägledning i hur du skall behandla dina deprimerade patienter är detta kanske inte den optimala boken då beskrivningarna är väl korta för att fungera likt en manual. Men för dig som vill sätta dig in i depressionsdiagnosen, vilka behandlingsmetoder som finns och hur pass väl beforskade de är utgör Anderssons bok ett viktigt, balanserat tillskott till bokhyllan. Andersson har gjort ett stort jobb i att sätta sig in i och beskriva samtliga inriktningar på ett mycket förtjänstfullt sätt. Jag hoppas att Socialstyrelsen bifogar den här boken till nästkommande riktlinjer för att underlätta för beslutsfattare och undvika överdrivet rigitt tolkande av riktlinjer.

Boken går exempelvis att köpa på adlibris och bokus

Kommentarer (4)