Categorized | Alla inlägg, Forskning

Psykoterapicentrum anmäler Socialstyrelsen för jäv

Posted on 17 January 2018 by Psykodynamiskt

socjustitia

Nu har Psykoterapicentrum anmält Socialstyrelsen för jäv.

 Vill du hjälpa Psykoterapicentrum? Juridiska processer är kostsamma och resurskrävande, inte minst vid ett överklagande mot en myndighet.  Psykoterapicentrum startar därför en insamling (Crowdfounding) för att finansiera.

Du kan ge ditt bidrag till Psykoterapicentrum via Swish nr 123 484 42 88 eller sända ditt bidrag till Psykoterapicentrums plusgiro nr 86 93 17-8.

Läs mer här!

I december 2017 beslutade Socialstyrelsen om nya nationella riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom.

Remissversionen av riktlinjerna kom redan i december 2016 och har varit föremål för kraftig debatt under året som gått. Vi har bland annat tidigare skrivit om detta här på bloggen. Vi har även varit delaktiga i att formulera ett remissvar som vi framöver planerar publicera på bloggen.

Nu har Psykoterapicentrum anmält Socialstyrelsen för jäv. Såhär skriver de själva om anmälan:

“Socialstyrelsen beslutade den 13 december 2017 om Nationella riktlinjer för Vård vid depression och ångestsyndrom. Syftet med riktlinjerna är att värdera vilka behandlingsmetoder, t.ex. psykofarmaka och psykoterapi, som sjukvården bör erbjuda patienter.

För detta arbete valde Socialstyrelsen att utse en ledningsgrupp med enbart kunskap om biomedicinska metoder (psykofarmaka, hjärnstimulering) och KBT. Forskare med kunskap om annan psykoterapi, som psykodynamisk terapi, gavs inget inflytande.

I ledningsgruppen har påvisats betydande jäv hos flera medlemmar, genom bl.a. koppling till olika företag som producerar och säljer psykofarmaka respektive KBT-behandling till sjukvården.

I riktlinjerna förordas huvudsakligen psykofarmaka, hjärnstimulering (ECT, rTMS) och kognitiv beteendeterapi (KBT). Annan evidensbaserad psykoterapi, så som psykodynamisk terapi (PDT), är marginaliserad på ett uppseendeväckande sätt.
Vi kan konstatera, liksom flertalet av remissinstanserna (forskare, fackförbund och patientföreningar), att Socialstyrelsens slutsatser avviker från hur internationell forskning tolkas i andra länders riktlinjer. Omfattande kritik i remissvaren har avfärdats av Socialstyrelsen.

Det är uppenbart att riktlinjer och prioriteringar har beslutats utan stöd i oberoende och neutral kunskapsvärdering, men däremot till fördel för de särintressen som finns representerade i projektledningen. Detta strider mot kravet på neutralitet och oberoende hos myndigheter, ett krav strängt reglerat i Förvaltningslagen samt i Socialstyrelsens egna föreskrifter för Jäv och Intressekonflikter.

Utifrån ovan beskrivna förhållanden yrkar vi:

  • att Förvaltningsrätten omgående upphäver Socialstyrelsens beslut att fastställa Nationella riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom.

Skäl för yrkande är:

  • påvisat jäv hos flera medlemmar i ledningsgruppen för riktlinjernas framtagande,
  • brist på saklighet i riktlinjerna då de påverkats av särintressen i ledningen,
  • att riktlinjerna medför skada för patienter genom att riktlinjerna begränsar tillgången till terapi för barn, ungdomar och vuxna, samt begränsar vårdens tillgänglighet och mångfald, utan vetenskapligt stöd,
  • att riktlinjerna utan saklig grund gynnar vissa utförare och missgynnar andra,
  • att riktlinjerna utan saklig grund leder till en betydligt snävare och mer begränsad vård än i andra jämförbara länder.”Källa: psykoterapicentrum.se (där även hela överklagandet finns att läsa).

 

I helgen talade psykoterapiforskaren och psykoterapeuten Malin Bäck i Sveriges Radio om hur en psykopedagogisk behandling (Deplyftet) helt utan forskningsstöd fått prioritet två på en skala där ett är högst och tio är lägst, medan andra behandlingar med betydligt starkare stöd prioriterats lägre. I Socialstyrelsens expertgrupp finns två av de personer som utvecklat och driver Deplyftet. Lyssna på inslaget här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6861719

Här är även ett inslag i SR om Psykoterapicentrums stämningsansökan gentemot Socialstyrelsen: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6863415

Print Friendly

Leave a Reply