Categorized | Alla inlägg, Recensioner

Psykodynamiskt.nu:s julklappslista 2012!

Posted on 11 December 2012 by Jakob Mechler

Så är det jultider igen och ett år har gått förbi sedan sist. Här kommer våra förslag på klappar att lägga under granen (eller att smyga ned i den egna julstrumpan när ingen ser)!

 

Till den ”insnöade” (HOHO!)
Handbook of Mentalizing in Mental Health Practice (2012)
A., W. Bateman & P., Fonagy

Vi ska inte ens göra anspråk på att ha läst hela boken, men vi är så fräcka att vi rekommenderar den helhjärtat ändå! Det är den mest extensiva boken som finns idag för dig som är intresserad av MBT i många skilda sammanhang. I boken får du både en utförlig genomgång av teorin om mentalisering samt specifika spännande områden där MBT kan användas vid t.ex. antisocial personlighetsstörning, trauma, ätstörning och vid begynnande borderlineproblematik hos ungdomar (där spännande studie är på gång!). Varje kapitel är väl förankrat i forskningen och skrivet av olika författare som är experter inom sitt respektive område.
(Till dig som primärt arbetar med barn finns Midgley & Vrouvas “Minding the child”!) (Adlibris/Bokus)

 

 

Till den klurige
From Classical to Contemporary Psychoanalysis: a critique and integration
M. Eagle (2012)

Eagle guidar med van hand läsare från Freuds klassiska idéer till mer sentida relationella teoretiker. Visst saknas här vissa teoretiska inslag, t.ex. neo-freudianerna och vissa objektrelationsteoretiker, men på det stora hela är det en verklig kunskapsskatt som Eagle delar med sig av. Inte minst är det givande att läsa hans teoretiska invändningar och frågeställningar! Vi har tidigare recenserat boken här. (Adlibris/Bokus)

 

 

Till en god vän
Make The Leap: A Practical Guide To Breaking the Patterns that Hold You Back
F. Silverberg (2005)

Självhjälpsbok med stöd i forskningen – bara en sådan sak! En psykodynamisk självhjälpsbok (!) som är beforskad med goda resultat vid såväl depression som GAD… nästan så man svimmar. Läsaren får hjälp att (1) se omedvetna mönster som bidrar till emotionella svårigheter, (2) Förstå dessa mönster, (3) Bryta dem och (4) vara på sin vakt för att inte fastna/återfalla i dem igen. (Amazon)

 

 

 Till någon du tycker om
Love’s executioner and other tales of psychotherapy
I. D. Yalom (1991)

Irwin Yalom är existentiell terapeut och författare till flera fantastiska böcker med fallbeskrivningar. I denna bok får vi följa Yaloms arbete med tio olika patienter. Det spelar ingen roll vilken terapiskola man är intresserad av, Yalom lämnar ingen oberörd. Här kombineras en kärlek till yrket som terapeut – och till klienterna, med en stor ödmjukhet. Yalom är generös med sina egna tankar, känslor och tillkortakommanden, och sprider lugn, värme och inspiration i terapeuthjärtan även under de kallaste vinternätter. (Adlibris/Bokus)

 

 

Till fashionistan/fashionisten
What time is it? It’s Freud-time!

Freudklockan klär var gentleman och lady’s vrist till våren! Se till att du äger en du också! (Roligaprylar.se)

 

Med detta tar vi och bloggen jullov och ser fram emot att återkomma 2013!

God Jul!
Print Friendly

6 Comments For This Post

 1. Jakob Wranne Says:

  Till den dystre KGB-terapeuten:

  Fransk psykoanalys är kul : Låt Lacan fylla tomrummet
  av Corinne Maier
  http://bit.ly/NGQFdw

  “Psykoanalys åt folket. Det är valspråket för Corinne Maier, författaren till skandalsuccén Hej Lättja, som roade men också provocerade så många läsare. Nu är hon tillbaka med ett helt annan slag av bok, som visserligen också den vill roa, men som framför allt vill sprida ljus över vad den mytomspunne franske psykoanalytikern Lacan egentligen menade. Nu får du äntligen veta vad det är som hindrar dig i livet, vad man kan förvänta sig av en psykoanalys och vad det innebär att förverkliga sina begär. Med avstamp i den moderna vardagen, de litterära klassikerna, religionen och filmens värld skingrar Corinne Maier de psykoanalytiska dimmorna, och låter oss ta del av en kontroversiell analytikers kraftfullt verkande tänkande. Från och med nu kan alla förstå Lacan!”

 2. Jakob Wranne Says:

  Till den engagerade:

  Psychoanalysis and Ecology at the Edge of Chaos
  Complexity Theory, Deleuze/Guattari and Psychoanalysis for a Climate in Crisis

  av Joseph Dodds
  http://bit.ly/P5a2Mz

  “This book argues that psychoanalysis has a unique role to play in the climate change debate through its placing emphasis on the unconscious dimensions of our mental and social lives. Exploring contributions from Freudian, Kleinian, Object Relations, Self Psychology, Jungian, and Lacanian traditions, the book discusses how psychoanalysis can help to unmask the anxieties, deficits, conflicts, phantasies and defences crucial in understanding the human dimension of the ecological crisis. Yet despite being essential to studying environmentalism and its discontents, psychoanalysis still remains largely a ‘psychology without ecology.’ The philosophy of Deleuze and Guattari, combined with new developments in the sciences of complexity, help us to build upon the best of these perspectives, providing a framework able to integrate Guattari’s ‘three ecologies’ of mind, nature and society. This book thus constitutes a timely attempt to contribute towards a critical dialogue between psychoanalysis and ecology. Further topics of discussion include: ecopsychology and the greening of psychotherapy our ambivalent relationship to nature and the non-human complexity theory in psychoanalysis and ecology defence mechanisms against eco-anxiety and eco-grief Deleuze|Guattari and the three ecologies becoming-animal in horror and eco-apocalypse in science fiction films nonlinear ecopsychoanalysis. In our era of anxiety, denial, paranoia, apathy, guilt, hope, and despair in the face of climate change, this book offers a fresh and insightful psychoanalytic perspective on the ecological crisis. As such this book will be of great interest to all those in the fields of psychoanalysis, psychology, philosophy, and ecology, as well as all who are concerned with the global environmental challenges affecting our planet’s future.
  (Bookdata)”

 3. Jakob Wranne Says:

  Brev från barnens O :
  två psykoanalytiker i dialog med barn och unga

  av Björn Salomonsson och Majlis Winberg Salomonsson på Carlsson förlag 2012
  http://bit.ly/TSrsdS

  “Vår reseberättelse handlar om vad barn och unga tänker och känner. Vi har gjort det i form av brevväxlingar mellan barnet och oss. Breven är ett sätt att förmedla hur vi tror att barn och ungdomar ser ut inuti. Hur de tänker och känner, vad de funderar på och varför de kan bli så berörda av sånt vuxna tycker är småsaker. Några brev är terapiberättelser. Vi vill på detta sätt lyfta fram vad som utspelar sig i analysrummet. Berättelserna är skrivna utifrån den psykoanalytiska teorin.

  Björn Salomonsson och Majlis Winberg Salomonsson är båda privatpraktiserande psykoanalytiker, handledare och lärare. De arbetar med både barn och vuxna. Björn är också knuten till Karolinska institutet. Majlis är även psykolog och barnterapeut.

 4. Jakob Wranne Says:

  I november kom den här ut på Carlsson förlag:

  Tystnaden bryts
  – en sann berättelse om livet och psykoterapi – Skriven av Monika Thelin

  Vad är psykoterapi och hur går det till? Vad utspelar sig egentligen inne i terapirummet? Hur är det att arbeta som psykoterapeut och hur påverkas man av sin yrkesroll?

  Tystnaden bryts är en berättelse om en ung kvinnas sökande efter de pusselbitar hon saknar för att få ihop sin livshistoria. Det är också en berättelse om mötet mellan psyko- och dansterapeuten Monika Thelin och hennes patient Alinne. Här får vi veta vad som utspelade sig mellan och inom dem under en sju år lång psykoterapiprocess. Huvudtemat i berättelsen är rätten att äga sitt liv och sin existens både i psykisk och i juridisk bemärkelse.

  Monika Thelin är leg. psykoterapeut, dansterapeut, handledare samt livs- och karriärcoach. Hon har under många år arbetat inom psykiatrin men är numera privatpraktiserande. Monika leder utbildningsgrupper i Dans & Rörelse som terapeutiskt verktyg samt undervisar vid dans- och cirkushögskolan i Stockholm och vid Karlstads universitet. Monika är också författare till Dansens helande kraft (2008).

  Inbunden – ?ISBN 9789173314794

  Man kan beställa boken direkt från förlagets sida. – http://bit.ly/12uYJBn

 5. Narasa Papaeracleous Says:

  Hej! Varför finns inte böckerna på svenska? Mvh Natasa Papaeracleous

 6. Jakob Mechler Says:

  För att ingen har översatt dem. Flertalet böcker var relativt nyutgivna när artikeln skrevs och orginalspråket är engelska. Yaloms bok “kärlekens bödel” finns dock översatt, men tycks vara slut på förlaget. Går säkert att hitta den på välsorterade antikvariat.

Leave a Reply